top of page

Indre Salten hagelag

Indre Salten hagelag har 80 medlemmer i Fauske, Sørfold og Saltdal, flest av dem i Fauske.

De er ett av rundt 300 lokallag i Det norske hageselskap. Deres visjon er å gi folk en bedre livskvalitet gjennom grønne opplevelser.

Hagelaget arrangerer foredrag, eksempelvis om roser eller stauder (vinterrøtter), og inspirasjonskvelder hvor lokale hageeiere deler kunnskap og erfaringer med tekst og bilder.

Hvert års mest populære aktivitet er det åpne plantemarkedet tidlig i juni. Det ble før kalt plantebyttedagen, men det er ingen krav om å ha med seg planter.

Nesten alle møter og arrangement er åpen også for de som ikke er medlemmer. Hagelaget opererer ikke med opptakskrav eller bestemte krav til hva en hage er. Terrasser, paller og vinduskarmer er like bra som en stor hage.

I 2005 ga Indre Salten hagelag Fauske kommune i 100-årsgave å stelle i stand en flott hage ved Fauske eldresenter. Den vedlikeholdes av hagelagets medlemmer.


Fra en av aktivitene til Indre Salten hagelag.

Foto: Leif Strømdahl


Indre Salten hagelag har sitt utspring i Fauske hagelag som ble stiftet i 1958. Initiativtaker var Einar Jørgensen, og det første styret besto også av herredsgartner Eivind Mohus, Ivar Kristensen, Jon Haugberg på Skogholt gartneri og Roald Søraunet.

Aktiviteten var stor og Fauske hagelag ved Torvald Grønås var med og startet fylkeslag i Nordland i 1968.

Ifølge protokollene hadde Fauske Hagelag sitt siste årsmøte i 1989. Elin Jodal var da leder. Det ble flere ganger forsøkt gjenstart, men først i 2003 kom Indre Salten hagelag i gang. Første leder var Edel O. Olsen.

I 2011 ble Indre Salten hagelag av Hageselskapet kåret til årets hagelag i Nordland. Blant annet på grunn av medlemsvekst og at de er synlig i lokalmiljøet.

I 2020 ledes laget av Mariann Strømdahl fra Straumen i Sørfold.


Kilder: Mariann Strømdahl, Eva Winthers artikkel i Saltenposten 23. november 2010.

Kommentare


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page