top of page

Har utviklet Mars-radar

Svein-Erik Hamran, født 22. september 1960, har ledet arbeidet med å utvikle og sette sammen radaren Rimfax som 18. februar 2021 landet på planeten Mars som en del av Mars-roveren Perseverance.

Svein Erik Hamran fra Fauske er sentral i NASA’s pågående Mars-prosjekt.

Foto: FFI


- Denne radaren er det første instrumentet som ser ned i bakken på Mars. Dermed kan vi studere geologien i landingsområdet. Instrumentet som vi fjernstyrer fra Kjeller, sender radiobølger som ser ned i bakken. I løpet av de to neste årene skal den kjøre 15 kilometer, sier Svein-Erik Hamran. Roveren er planlagt å kjøre rundt på Mars i 8 til 10 år framover.

Nasa

Det er Nasa som står bak prosjektet, men Forsvarets forskningsinstitutt, har et vesentlig bidrag, med professoren fra Fauske som leder.

Etter gymnaset på Fauske begynte Svein-Erik Hamran på NTH, som det het den gang. Han studerte teknisk fysikk. Etter det jobbet for på Norges teknisk naturvitenskapelige forskningsråd, og forsket på teknikker for miljøovervåking.

Isbreer på Svalbard

Senere tok han doktorgrad i studier av isbreer på Svalbard. Fra 1996 til 2019, i 25 år, jobbet han på Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller. Samtidig har han siden 2001 vært professor ved Universitetet i Oslo ved ulike institutter.

I 2001 ble han professor ved Universitetet i Oslo, Institutt for geofag, og var der i 10 år, fram til 2011. Fra 2011 til 2016 var han professor på Institutt for informatikk på samme universitet.

Fra 2017 ble han professor ved Institutt for teknologisystemer og fra 2019 fulltids professor ved samme institutt.

Hjerteprosjekt

Han har veiledet flere doktorgradsstudenter. Han har også jobbet innenfor medisin, med radar for avbilding av hjertet i samarbeid med Rikshospitalet.

Og han er med i et europeisk prosjekt ExoMars med en radar som fortsatt ikke har landet på Mars.

Oppdraget som han nå jobber med på Mars går ut på å finne ut om det har vært liv på planeten. I tillegg skal det samles inn 30 steinprøver som skal legges i rør og bringes tilbake til jorda i 2026 eller 2028 og lande på jorda i 2031.

Fjernmåling

Svein-Erik Hamran er professor på Universitet i Oslo, og senterleder for et senter for forskningsdrevet innovasjon. Fjernmåling med radar er hans spesialitet.

Svein-Erik Hamran har samboer og er far til to sønner. Selv er han sønn av Torbjørg og Svein Hamran.

Ingenuity satt på bakken på Mars av Perseverance 3. april 2021.

Foto: NASA/JPL Caltech

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page