top of page

Fontena – en attraksjon

Fontena utenfor gjestebrygga nedenfor Amfi og torget er blitt en lokal stolthet og et populært fotoobjekt for folk som gjester Fauske.

Den ble montert og kom i drift sommeren 2015. Prisen var 1 million kroner, som ble betalt av Fauske kommune.

Vannspruten er 20 meter høy og 20 meter bred.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Pumpa er produsert i USA, men kjøpt hos en norsk distributør. Den var en periode ute av drift etter at den ble påkjørt av en stor båt. Etter det har lyssettingen ikke fungert. Den ble for kostbar å få tilbake.

Nå er den justert sånn at sjansen for skade er mindre. Den er festet med lodd på bunnen, og delene rett under vannflaten er endret sånn at de nå lettere bøyer av hvis den blir påkjørt.

Fontena er i drift fra mai til ut august, hver dag fra kl 10 til 22, i september fra 10 til 20. Pumpa bruker 36 kW strøm. Det ga i 2019 ei strømregning på ca 25.000 kroner, omtrent tilsvarende et forbruk på én litt større enebolig.

Men den er mindre i vind.


Pumpa suger inn vann fra sjøen og sender det 20 meter til værs og med en stråle som gir 20 meters bredde. Det er mulig å bruke ei annen dyse. Det gir en smalere sprut som er 30 meter høy.

Automatisk regulering etter vindmåling gjør at strålen blir mindre jo mer vind det er. Dette for å unngå saltvann inn over kai og parkeringsplass.

Det kan også tenkes mindre stråle som følge av at filtere delvis tettes, men de rengjøres jevnlig.

Etter sesongen 2020 knakk fontena i to. Etter samarbeid mellom Rørlegger'n, Ise Produksjon og Wenberg fiskeoppdrett ble fontena reparert våren 2021 og satt ut og i full sprut tirsdag 8. juni 2021. Den var da gjort sterkere og mer motstandsdyktig mot vær og vind.

Vinteren 2023 ble den igjen skadet. Det ble varslet ny reparasjon for å få den tilbake i drift utpå sommeren, men den kom ikke tilbake i løpet av 2023.


Kilder: Kristen Jakobsen, Fauske kommune, Trond Heimtun, Fauske kommune, Bent Freddy Sollund, tidligere Fauske kommune, daglig leder Han Martin Flatsetø hos leverandøren Niigana.
Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page