top of page

Felleslista - utbryterne som fikk ordføreren

Sosialdemokratisk parti dannet i Sulitjelma i 1999 av avhoppere fra Arbeiderpartiet. Dannet som en protest mot at Arbeiderpartiets liste ble dominert av folk fra Fauske by. I tillegg la uenighet om politikk og personkjemi grunnlaget for det nye partiet.

Disse var til stedet på det siste møte i Felleslista. Fra venstre: Elisabeth Sollihaug, Karin Rugås, Lars Morten Rødaas, Gry Rugås, Sverre Hagen, Ottar Nilsen, Marit Nilsen, Marianne Sakariassen, Kathrine Moan Larsen, Åge Eirik Ellingsen, Eva Kristiansen, Kjellaug Strøm, Jørn Stene og Nils Christian Steinbakk.

Alle foto: Stig Bjørnar Karlsen


Første leder var Bernt Gøran Lund. Ved valget 1999 kom Felleslista inn med 5 representanter i kommunestyret: Bernt Gøran Lund, Jørn Stene, Bjarne Eidissen, Gry Janne Rugås og Rolf Willy Berg.

Bernt Gøran Lund gikk senere tilbake til Arbeiderpartiet.

I valgene etterpå kom Felleslista inn med 2 i 2003, 2 i 2007 og 5 i 2011. Tidligere Ap-ordfører Kjell Eilertsen og den sentrale Ap-politikeren Nils Christian Steinbakk var blant de som etter hvert gikk over til Felleslista.

Disse fire var med og stiftet partiet 1999, og de var med på å avvikle det 20 år senere. Fra venstre Gry Rugås, Jørn Stene, Karin Rugås og Lars Morten Rødaas.


I 2015 gjorde det lokale partiet et brakvalg. De fikk 40,8 prosent av stemmene og 11 av 27 representanter i kommunestyret. Sammen med Rødt og SV dannet de flertall og fikk ordføreren; Jørn Stene fra Bringsli i Valnesfjord.

En bergenser som kom til Valnesfjord rundt 1980. Han etablerte seg som en sentral politiker i Arbeiderpartiet, og hadde en rekke sentrale verv. Til slutt ble han ordfører for et utbryterparti. I seg selv svært uvanlig.

Ved valget i 2019 gikk Felleslista kraftig tilbake, og fikk 4 representanter i kommunestyret. 9. januar 2020 ble Felleslista enstemmig vedtatt oppløst. De fire kommunestyrerepresentantene gikk inn i Arbeiderpartiet, og de 140 medlemmene anbefalt om å gjøre det samme.

Nils-Christian Steinbakk ble et år senere leder av Fauske Arbeiderparti.Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page