top of page

Fellesheimen i Valnesfjord

Forsamlingshuset Fellesheimen i Valnesfjord er et både vakkert og modernisert bygg med ei helt spesiell historie.

Det var nemlig det gamle Folkets hus i Bodø, som ble brannskadet i 1930, fraktet i deler til Valnesfjord med båt i1931, bygd opp i 32/33 og tatt i bruk i Valnesfjord i 1934.

Da man for noen år siden restaurerte bygget, og fjernet noe panel, var det mulig både å se sot og lukte brent av plankene.

Det var Ludvik Stemland som tegnet huset. Tomta, like ved Valnesfjord kirka, ble kjøpt i 1921, og var en tid tiltenkt et meieri. Da meieriet ble besluttet bygd på Fauske, kjøpte UL Framsyn tmta. Dne sto ubenyttet fram til UL Framsyn gikk ilag med Losje Regnbuen om å kjøpe brannruinen i Bodø.

I april 1931 ble det, på et fellesmøte mellom Losje Regbuen og UL Framsyn, vedtatt med 15 mot 14 stemmer å få i gang med det omfattende prosjektet. Huset ble fraktet til Stoklandsbukta på ei skøyte, i småbåter til land, og båret til tomta.

Under krigen ble huset tatt. Først av engelskmenn, så av tyskere. UL Framsyn og Losje Regnbuen driftet huset fram til 1963-64. Da gikk ungdomslaget i stå, og Losje Regnbuen overtok fram til 1970.

Fellesheimen var bygdas forsamlingshus før samfunnshuset på skolen kom Fellesheimen ble brukt til 17. mai, og helt frem til 1970 var det fast kino i lokalet. I 1970 ble huset leid ut til Forsvaret, som brukte det til lager i 10 år.

I 1980 overtok UL Framsyn, som da var tilbake i drift, og Losje Regnbuen huset. De har restaurert det i flere omganger. Blant annet bygd nytt inngangsparti og kjøkken.

Fellesheimen brukes flittig til bryllup, barnedåp, konfirmasjoner, bursdager, jubileer og andre festlige anledninger. Jevnlig brukes det av leikaring og de siste årene en middagskomite som serverer husmannskost en gang i måneden.

De siste gjenlevende medlemmene avsluttet Losje Regnbuen rundt år 2000. Pengene losjen hadde ble overført til Fellesheimen. Siden da har UL Framsyn eid og drevet huset.

I mars 2023 kalte husfar Børge Os, leder i UL Framsyn Karl Martin Johansen og nestleder Harald Stokland inn til et møte med tanke på å få yngre krefter til å overta ansvaret for huset. 35 personer møtte, ungdomslaget fikk 14 nye medlemmer, og framtida for Fellesheimen anses sikret.


Kilde: Karl Martin Johansen, Erica Restoftens artikler i Saltenposten om "bergingsaksjonen".

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page