top of page

Fauskeværingen som ble Bodøs mest profilerte politiker

Brigt Kristensen, født 23. desember 1944, er fauskeværingen som ble en markant politiker i Bodø. I alle kommunevalg fra 1987 til 2011 var han den politikeren som fikk flest «slengere». Det betyr at han, mer enn noen andre, ble ført opp av velgere som stemte på andre partier.

Brigt Kristensen i 2021.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Han var sentral da AKP (m-l) ble stiftet i 1973, og satt i Bodøbystyre for Rød Valgallianse, senere Rødt, fra 1987 til 2015. To av periodene som vara, men han møtte ofte også da.

Han beskrives som en uredd, skarp og vittig debattantsom ofte talte makta midt imot.

På Brigt Kristensen 60-årsdag kom boka «Byens største tanker fins på Burøya». Det er et festskrift om den slagkraftige politikeren. Den første sildoljearbeideren som har fått et festskrift

På 70-årsdag ga han ut sin egen bok med tekster han selv hadde skrevet. Tekster fra aviser, løpesedler og innlegg i bystyret blant annet. Boka heter «Motmakt – tilsvar i ti år».

Brigt Jens Lorentz Kristensen sier selv at hans viktigste rolle i Bodø-politikken var å gi en stemme til brede reaksjoner på måten byen ble styrt på.

Spesielt trekker han frem at Stormen konserthuset ble åpnet mens et nytt behandlingshjem mot rus sto tomt og sykehjemmet Sølvsuper sto halvtomt. Og at Nordlandshallen sto ferdig med penger tatt fra eldreomsorgen, samtidig som Løpsmark skole sto halvferdig.

Anmeldte politiet

I 2017, to år etter at han forlot bystyret, stilte han seg utenfor City Nord og delte ut løpesedler for partiet. Han ble fjernet av politiet fordi City Nord-ledelsen ikke ville godta sånn virksomhet på kjøpesenteret.

Brigt Kristensen anmeldte politiet. Han mente det stred mot den grunnlovsfestede ytringsfriheten at man ikke fikk drive politikk der folk faktisk er. Saken ble henlagt, men ble sett på som så prinsipielt interessant at den senere ble tema på Politihøgskolen.

Fauskeboka

Fauskeværingen i Bodø-politikken blandet seg aldri inn i fauskepolitikken Men han reagerte alltid på det han betraktet som Bodø-sjåvinisme. Et eksempel var ønsket om å redusere bruken av Salten og rendyrke Bodø-navnet.

- Det ville lagt resten av Salten i slagskyggen av Bodø, en viktig symbolsak å få stoppet, sier han.

Siden 2016 har han vært med i redaksjonskomiteen for Fauskeboka, og skrevet flere artikler i boka. Han har en spesiell interesse for arbeiderhistorie.

Sildoljearbeider

Brigt Kristensen jobbet på Bodø sildoljefabrikk fra 1977 til 2017. Det var der Burøylukta kom fra. Fra 1978 til 1988 var han leder i Bodø Kjemiske arbeiderforening.

Han har noen fag på Universitetet, og prøvde seg som lærer, men trivdes ikke med det. Han ville i stedet stå i fysisk arbeid, og i vekslingen mellom å drive politikk og være en arbeider med politisk engasjement.

Brigt Kristensen var gift med Kari Steindal fra Lillesand, som han traff i Bodø. Sammen har de datteren Julie Kjersti Steindal (f81).

Vallyskogen

De hadde også sønnen Stein Kristensen (f78), men han døde to år gammel i 1980. Han er begravd på Fauske. Brigt beskriver tapet av sønnen som en stor tragedie i livet. Det skjedde også like etter at Brigt mistet sin far.

Brigt Kristensen er sønn av gymnastikklærer Wally (f15-d02) og lastebilsjåfør Peder L. Kristensen (f10-d79). Huset etter foreldrene ble solgt til Dahl bygg, som reiste boligområdet kalt Wallyskogen.

Brigt Kristensen har siden 2010 vært sammen med kjæresten Hildur Gunnarsdottir, opprinnelig fra Island.


Kilder: Brigt Kristensen, Wikipedia, tidsskriftet Gnist, nettstedet Radikal portal.


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page