top of page

Fauskeværingene i H. M. Kongens Gardes musikk og drilltropp

Hans Majestets Kongens Gardes Musikk-, signal- og drilltropp er Gardens mest synlige avdeling. De består av vernepliktige soldater, og får stor anerkjennelse for sin kvalitet når de deltar på tattoo rundt om i verden.

I 2017 opptrådte musikk- og drilltroppen på Fauske, med to fauskeværinger i troppen.


De samler også et stort publikum når de er på turné i Norge. Så også på Fauske 28. juni 2012 da de var på Fauske stadion. Da ble det anslått 2000 på og utenfor tribunen sm tar 700.

Sikkert var det minst like mange langs ruta da de marsjerte forbi Helsetunet og gjennom sentrum før de kjørte drilloppvisning på parkeringsplassen til Rema 1000 i Sjøgata 17. august 2017.

Den gangen var det to fauskeværinger i musikktroppen, og en tidligere drillgardist fra Fauske overrakte kulturstipend til en av dem.


Vi har funnet at disse fauskeværingene har vært i musikk- og drilltroppen. Året som nevnes er hovedåret. Tjenesten startet i alles tilfelle året før, men oppvisningene begynner ikke før etter nyttår.


Drillgardist Nils Christian Steinbakk


Nils Christian Steinbakk var i drilltroppen i 1997. Så vidt vi kjenner til var han den første fra Fauske.

I 2000 var det hele tre fra Fauske kommune i Gardens 3.kompani, som det heter.

Dan Michael Olsen fra Fauske var i drilltroppen. Han sier 20 år etterpå at det var ett av de beste årene i hans liv Et år som formet han til noe han har hatt stor nytte av etterpå. Å få inn gode rutiner, og være opptatt av å gjøre små detaljer bedre. Han er helt klar på at den spesielle og krevende militærtjenesten har hjulpet han i jobbsammenheng.Drillgardist Rolf Greger Kant

Rolf Greger Kant fra Valnesfjord var også i drilltroppen. De hadde sin turné i Sverige og Finland.


Øyvind Halfdan Thuv fra Tørresvik spilte trompet og var i signaltroppen samme år. Signaltroppen er en del av musikktroppen, og består av trompetister og trommeslagere.


Jørgen Olsen Finvik i aksjon i signaltroppen.


Jørgen Olsen Finvik fra Valnesfjord var i Garden i 2011. Også han spilte trompet og var signaltroppen.

Det var samme år som VM på ski i Holmenkollen, så valnesfjerdingen var med på å spille fanfare under samtlige blomsterseremonier. I tillegg var de med på både åpnings- og avslutningsseremonien.

Enda mer spesielt er det at han var med i den eneste gardemusikktroppen som har gått tattoo på Den Røde Plass i Moskva.


Jørgen Olsen Finvik, gardist på Den Røde Plass i Moskva.

Robert Edin Hansen er vokst opp i Valnesfjord, men flyttet til Bodø da han begynte på videregående. Først da begynte han i korps. Klarinettisten var gardemusikken i 2015.


Gardemusiker Magnus Løvseth


Magnus Løvseth fra Fauske spiller tuba, og var i gardemusikken i 2014. Tre år senere fulgte broren etter.


Lars Løvseth var trommeslager i Gardemusikken.


Lars Løvseth var i Gardemusikken som opptrådte på Fauske i 2017. Han spilte slagverk. Og det var han som hadde søkt på kommunens kulturstipend. I forbindelse med opptredenen på Fauske fikk han overrakt stipendet.


Marie Melvik i aksjon for musikktroppen.


Marie Melvik er den første jenta fra Fauske i H.M. Kongens Gardes musikk- og drilltropp. Hun var også der i 2017, hun spilte klarinett, og synes det var stort at hennes kontigent dro på Nord-Norges turne med drilloppvisning på Fauske.


Hun beskriver året i gardemusikken som utrolig spennende, morsomt og krevende. Som født i 1997 var hun i det første kullet der jenter har obligatorisk verneplikt, og i musikktroppen var det omtrent like mange jenter som gutter.


Hun var også med på det siste året med den legendariske dirigenten Eldar Nilsen. Det ble blant annet markert med konserter i alle de store kulturhusene i Norge og festkonsert på Oscarsborg festning.


Hun opplevde en to uker lang periode med mange oppvisninger på Basel Tattoo i Sveits. Hun husker også godt da hun marsjerte opp Karl Johan 17. mai, og da de hadde drilloppvisning på Huseby leir.


Marie Elena Paulsen Melvik har musikalsk bakgrunn fra Fauske skolekorps og Nordland Janitsjar. I 2021 spiller hun fortsatt i korps i Oslo der hun studerer.


Marie Elena Paulsen MelvikI 2021 er det igjen tre fauskeværinger i drill- og musikktroppen.


Asbjørn Vestvann Ludvigsen (f2000) spiller bass-trombone. Han har 10 års erfaring fra korps på Fauske, og har før militærtjenesten gått på Tonheim folkehøyskole for å utdanne seg til musikkpedagog.Adrian Frederik Bertsch Sollund (f01) er i drilltroppen. Han er med i midtpartiet. Det betyr at han er en av de seks som under opptredener kaster våpenet til hverandre.


Tobias Leander Valdal Høssung (f99) er trommeslager, og altså med i både korpset og signaltroppen. Han har ikke vært med i korps, men har spilt mye trommer i forskjellige sammenhenger.

Tobias Leander Valdal Høssung er trommeslager i i Garden i 2021.


Hans Majestet Kongens Gardes musikkorps er det eneste av Forsvarets korps som utelukkende består av vernepliktige.

Gardens musikkorps er delt i to, og består av musikktroppen, et janitsjarkorps med omtrent 60 vernepliktige musikanter, og signaltroppen, et marsj og fanfarekorps, bestående av rundt 25 musikanter. Soldatene som rekrutteres til Garden har bakgrunn fra korps eller tilsvarende, og må prøvespille for å vise at de er kvalifisert til en plass i korpset. De som tas opp er ikke bare dyktige musikere, men også svært motiverte for en hard tjeneste. I løpet av et år i Gardens musikkorps får soldatene i tillegg til grunnleggende soldatutdanning, som innebærer mye trening både fysisk, musikalsk og i eksersis. Gardistene deltar på konserter, tattooer, oppvisninger og lignende i store deler av Norge, men også i utlandet

For å komme inn i musik- eller drilltroppen må du være i god fysisk form, og i tillegg til å ha vilje, motivasjon, rytmesans, god koordineringsevne og kunne samarbeide godt. Minstekrav til høyde er 170 cm i drilltroppen, mens det ikke er høydekrav til musikerne.


Kilder: Den enkelte gardist fra Fauske, forsvaret.no

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page