top of page

Fauskes eneste olympiske mester

Simon Slåttvik, født 24. juli 1917 i Bringsli i Valnesfjord, død 3. mai 2001 på Lillehammer, ble olympisk mester i kombinert i Oslo i 1952.

Simon Slåttvik ble OL-mester 35 år gammel.


Han var spesielt god skihopper, med 3. plass fra NM i hopp. Han vant 14 kongepokaler, noe som er flest av alle kombinertløpere noen gang.

Simon Slåttvik tok bronse i VM i 1950, og han ble i 1951 tildelt Holmenkollmedaljen.

På skimuseet i Holmenkollen står ei av skiene Simon Slåttvik brukte da han tok OL-gull.


I flere år på rad ble det rundt 1990 arrangert Slåttvikrennet, med hopp i Krågbakken i Valnesfjord og langrenn flere steder, blant annet midt i Fauskegata. Rennet ble arrangert etter ordinær sesongslutt, og de fleste av landets beste kombinertløpere deltok.

Simon Slåttvik var til stede på alle disse rennene, og ga personlig en stor pokal til vinneren.

På Youtube har Tore Kosmo lagt ut et klipp fra TV Valnesfjord om Slåttvikrennet i Fauske sentrum 1995.

Simon Slåttvik vokste opp i Bringsli i Valnesfjord sammen med to brødre. De mistet begge foreldrene tidlig. Simon var bare 5 år da moren føde og 12 år da faren døde.


Simon Slåttvik i storkiosken på Lillehammer.

Den olympiske mester bodde det meste av livet i OL-byen Lillehammer, der han drev Simon Slåttviks kiosk i Storgata. Det ble kalt en storkiosk, men det ble solgt fra vinduet, mest pølser og hamburgere, og lignet mer på en god, gammeldags pølsebod.

Simon Slåttvik var gift med Ruth Ingeborg Gyllander (1922-1987). Ved sin død var Slåttvik frimurer av 10. grad.

Sønnen Heikki Holmås, født i 1952, samme år som Simon ble olympisk mester, er oppkalt etter Simons argeste konkurrent, finnen Heikki Hasu.

Heikki bor i Thailand sammen med sine kone og datteren Stina Slåttvik (f07) Den andre sønnen, Sverre Åge Slåttvik, født 47, døde i 1977.


Etter OL-mesterens død ble det strid mellom Fauske og Rana om hvor premiesamlingen skulle plasseres. Simon Slåttvik var jernbanearbeider og bodde i Finneidfjord og representerte Stålkameratene da han ble olympisk mester.Bjørn Selfors i Stålkameratene med to av de 14 kongepokalene som Simon Slåttvik vant.Valget falt på Rana, og 17. mai 2004 åpnet Slåttvikutstilling i Rana museum. Den dekket 50-60 kavdratemeter og to oppe i to år. Der var objekter fra samlingen, men også lydopptak fra NRK og utklipp fra aviser og ukeblader.

- Vi ga et bilde av idrettshelten av arbeideren. Det var ikke bare ei utstilling av pokaler og diplomer, sa daglig leder Tormod Steen ved Rana museum til Saltenposten i 2018.


Fra utstillingen på Rana museum.


Utstillingen sto i to år, og i tre glasskap sto noen pokaler med mere utstilt to år til. Etter det har samlingen vært nedpakket.

Rana museum er positiv til å låne ut fra Slåttvik-samlingen under visse betingelser.

Gullmedaljen fra1952 har forøvrig aldri vært utstilt på Mo. Den ble solgt lenge før premiesamlingen kom til Rana.

På skimuseet i Holmenkollen står en av skiene Simon Slåttvik brukte da han ble olympisk mester.


Kilder: Wikipedia, Heikki Slåttvik, Tormod Steen, Rana Museum, Bjørn Selfors, Stålkameratene


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page