top of page

Fauske Husflidslag

Fauske Husflidslag ble stiftet i 1977. Ti år senere fikk de egne lokaler i toppen av et forretningsbygg i Sjøgata. På slutten av 90-tallet fikk de dagens lokaler, Husflidsloftet i toppen av «Messa» det vestligste bygget på Teletunet.

Bjørg Tvedt er leder i Fauske Husflidslag.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Der står seks vever, der er kafé, et rom for våtarbeid (toving) og en butikk.

De har holdt, luggekurs, vevkurs, kurs i bunadsbrodering, lappeteknikk, skinnfell, trykking på skinnfell og båtryer.

Husflidslaget har cirka 50 medlemmer, bare damer. I styret sitter Bjørg Tvedt (leder), Ingvill Sjødin, Kristin Sørensen, Ann Karin Alvestad, Rigmor Knutsen, Ruth Vigdis Strømme og Anne Britt Kristoffersen.

Seks vever kan brukes samtidig på Husflidsloftet.


Fauskevotten

Laget produserer jevnlig ting til sin egen julemesse. Ved spesielle begivenheter har de ofte satt Fauske ekstra på kartet. Alle som deltok i junior-NM på ski fikk et eksemplar av Fauskevotten, som husflidslaget er de eneste som lager.

Fauskevotten er designet av Oddveig Amundsen, som fikk kommunens tillatelse til å bruke knuten (kommunevåpenet). Hun har gitt rettigheten til husflidslaget, som selger votter, ikke mønster.

Fauskevotten er designet av Oddveig Amundsen.


Nyfødtsokken

I samarbeid med Fauske kommune gir de sokker til alle nyfødte, og i 2017 sto de bak det store arrangementet strikkefestival på Fauske.

Hvert år har de samtlige 2.klassinger i Fauske på besøk for å vise gamle husflidsteknikker. Det er et prosjekt i Den kulturelle skolesekken

Alle nyfødte babyer i fauske kommune får nyfødtsokker strikket av husflidslagets medlemmer.


I oktober 2017 arrangerte Fauske husflidslag strikkefestival på Fauske. 155 fra hele landet var samlet til seminar av kjente og dyktige foredragsholdere. Se egen artikkel om strkkefestivalen.


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page