top of page

Fra advokat og konsul i L.A. til å drive bistro på Fauske

Hogne Michael Sørøy fra Holtan, født 2. oktober 1950, heter Michael Soroy (uttales maikl såråi) i USA der han var advokat og norsk konsul i Los Angeles i California.

Her er Michael Soroy med sine avskjedsgave da han gikk av som norsk konsuli ii Los Angeles i 2023.


L.A. er USAs nest største by, med 4 millioner innbyggere, men 18 millioner når forstedene telles med.

Etter gymnaset på Fauske flyttet han i 1969 til Oslo og tok statsvitenskap, offentlig rett og polsk på Universitetet. Etter det Northrop University i Los Angeles, der han tok Juris Doctor og Master of Business Administration.

Hans første jobb i USA var produktutvikler for en turoperatør i New York. Så ble han kontrahent (en som ordner med kontrakter) for en turoperatør i Los Angeles.

I september 1991 ble han advokat Michael Soroy i L.A. Han jobber mest med eiendomsrett, eiendomsskifter og testamenter.


Norsk konsul

I mai 2010 ble han konsul for Norge i Los Angeles, Det betyr at han i denne storbyen og omkringliggende fylker bistår fastboende og besøkende nordmenn når problemer oppstår.

Det kan være å besvare henvendelser om Norge fra publikum. Han kan ta imot, bistå og ledsage offentlige tjenestepersoner på besøk fra Norge. Han kan være til stede arrangementer med tilknytning til Norge. Eller han kan representere Norge på arrangement der det offentlige USA eller andre konsulater ønsker det.Her blir Michael Soroy (i midten) utnevnt til Ridder første klasse.


Utnevnt til Ridder

Sommeren 2016 ble han av kong Harald utnevnt til Ridder første klasse av Den Kongelige Norske Fortjenstorden.

Ordenen ble innstiftet av kong Olav i 1985. Den tildeles norske eller utenlandske statsborgere for særlig fortjenestfullt virke for norske interesser.

Hogne Michael Sørøy er en sann fauskevenn, og han var i alle år i USA på besøk i hjembyen gjennomsnittelig to ganger i året.

Vikingen fra Norge.

Gode minner

- Selv om jeg bodde bare tolv år (6-18) på Fauske, så ga min oppvekst mange gode minner fra naboer, venner, og lærere og ikke minst naturen.

Mange har fjell og formasjoner som Kilimanjaro i Afrika, Sukkertoppen i Brasil eller Ayers Rock i Australia som sine favoritter. Jeg holder en knapp på Straumklumpen.

Det heter at man kan ta gutten ut av Fauske, men man kan ikke ta Fauske ut av gutten, sa Hogne Michael Sørøy, eller Michael Soroy, som han heter i USA.

Hogne Mikael Sørøy (t.h.) og broren Terje, takket de ansatte på Fauske Helsetun for måten den omsorgen de hadde behandlet deres foreldre.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


I løpet av 2023 begynte han å planlegge å flytte hjem til Norge. Han fikk tak i et lokale for å drive kafé. Rundt årsskiftet sluttet han som konsul og solgte advokatvirksomheten. 7. mars 2024 åpnet han Torget Bistro i den gamle apotekergården midt i Fauske sentrum. På menyen åpningsdagen sto det blant annet skrei, lever og rogn og boknafisk.

Utenfor bistroens vegger blir det uteservering på torget i sommerhalvåret.


Kilde: Hogne Mikael Sørøy/Michael Soroy, Eva Winthers artikkel i Saltenposten om ridder-utnevnelsen.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page