top of page

Vaskeriet på Finneid var i drift i 35 år

I vaskeribygget på Finneid møter vi Siv Tzankov, som begynte på vaskeriet i i 1988 og var med helt til nedleggelsen i 2016. I 2021 bor hun fortsatt i huset, som hun leier av vaskeriets eier, Ole Kristian Ertsvik.

Siv Tzankov bor i boligen tilknyttet vaskeriet. Hun jobbet der fra 1988 til nedleggelsen i 2016.


Vaskeriets historie på Finneid starter rundt 1980, og egentlig noen år før, i Sulitjelma. Anne Margit Hansen (f44) startet vaskeri på Finneid. I 1988 ble bedriften kjøpt opp etter konkurs av vaskerifamilien Ertsvik i Bodø. De drev frem til 2016.

- Da hadde tida gått ifra denne type virksomhet med slike maskiner i et sånt lokale, sier Ole Kristian Ertsvik.


Maskiner og utstyr står der fortsatt. De virker, men gjør ingen nytte for seg. Utviklingen og kravene til miljø og effektivitet har løpt fra dem.


Anne Margit Hansen drev vaskeri i Sulitjelma fra 1976 og var der i fem år. I 1979 etablerte hun seg også på Rognan. Så samlet hun det på Finneid i 1981. Hun er ikke helt trygg på årstallene som hun resonnerer seg frem til ved å huske når barna kom til og begynte på skolen. De kan være ett år feil.


Sammen med mannen Willy Gros Hansen kjøpte hun bolighuset, og etablerte vaskeri i lokalene etter det gamle batteriverkstedet.

Navnet ble Solstad vaskeri, etter navn fra plassen der vaskeribygget står. Det er i svingen litt sør for E6-avkjørselen til Sulitjelma.

De moderne rullegatene har en helt annen kapasitet enn denne på Finneid.


Anne Margit Hansen var en stolt og vellykket gründer. Hun hadde fagbrev fra den eneste skolen i faget, som ligger i Halden. Vaskeriet fikk utmerkelsen årets bedrift.

Markedet var sengetøy på sykehjem og hotell og en del arbeidsklær. Hun hadde åtte ansatte på det meste.

Men så kom motgangen, brått og uventet. En stor del av markedet ble borte da hun mistet flere hoteller i Bodø som kunde.

Hun ble skyldig skatt, og i 1988 gikk vaskeriet konkurs. Anne Margit, mannen og barna flyttet til Lysekil i Sverige. Manne døde i 1993. Anne Margit ble enke 49 år gammel.


Ole Kristian Ertsvik (f66) er oppvokst i en familie som har drevet med vaskeri siden 1941. I 1988 kjøpte hanvaskeriet på Fauske sammen med sine søstre, Tone og Grete. Den nye bedriften fikk navnet Fauskevaskeriet. Han kjøpte ut søsknene i 2000.

Rundt år 2000 endret markedet seg veldig. Hotellkjeder og store vaskeribedrifter fant hverandre.

Ole Kristian Ertsvik samlet i sin tid all sin virksomhet på Fauske, men nå er alt samlet i Bodø.


Ertsviks virksomhet i Bodø og Fauske klarte likevel å henge med. I 2009 ble det Breeze og samtidig Breeze avdeing Fauske. Men i 2013 mistet de sitt største oppdrag. Da la de ned i Bodø og flyttet all sin virksomhet til Fauske.

Det store vaskeribygget på Alstad sto da tomt, mens det var full drift på Fauske med 10-11 ansatte og en omsetning på rundt 10 millioner kroner. Markedet var fortsatt først og fremst hoteller og eldreinstitusjoner.

Tøyet fra hotell og eldreinstitusjoner på Fauske vaskes nå i dette bygget i Bodø.


Paradoksalt nok, da de fikk tilbake avtalen noen år senere, ble vaskeriet på Fauske for lite, og etter hvert lagt ned. Nå driver Breeze vaskeri i Bodø, Tromsø, Harstad, Stranda ved Ålesund og Jørpeland ved Stavanger.

- Tida har gått fra vaskeriet på Finneid. Når maskinene fortsatt står der, er det bare fordi de er kostbare å flytte. Til og med vårt mye større bygg i Bodø er egentlig for lite nå. Vårt nybygg i Stavanger som et moderne vaskeri bør være, åtte meter under taket, sier Ole Kristian Ertsvik.

- Fauske ble for tungvint, og det er heller ikke mulig å bygge ut. Mange ser kanskje for seg en stor vaskemaskin, men et moderne vaskeri er høyteknologisk. Og dagens krav til miljø og energiforbruk krever en helt annen teknologi og gir langt kavere driftskostnader, sier han.

Han viser til at de gamle maskinene kreve 30 liter vann pr kilo tøy. Moderne maskiner trenger 3-4 liter, og medikamentbruken blir tilsvarende redusert. Det betyr enormt i energiforbruk og kostnader.

Rullegata, som det heter, der sengetøyet stikkes inn for vask, og kommer ut ferdig brettet, har på de nye vaskeriene en kapasitet på 8000 plagg om dagen. Rullegata som nå står forlatt på Fauske har en kapasitet på 1500, og langt større energiforbruk.

Siv Tzankov, Sissel Pedersen og Solbjørg Holst er tre av de somjobbet lenge på vaskeriet. I 2021 var de tilbake for å være med på en ryddesjau. I bygget som var et vaskeri frem til 2016, men som siden da bare har vært et lager.Kilder: Anne Margit Hansen, Siv Tzankov og Ole Kristian Ertsvik


Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page