top of page

Tvillingen som ble smøresjef på langrennslandslaget

Knut Nystad, født 9. juni 1970, var smøresjef på langrennslandslaget i perioden 2006-2018. Sønn av Helene (f45)- og Svein Erik Nystad (f46-d90). Knut er fem minutter eldre (viktig for konkurransemannen Knut) enn sin tvillingbror Trond, som var landslagstrener i 2011-2016 for det samme landslaget.

Nå jobber Knut Nystad for stiftelsen VI, (se stiftelsenvi.no), som jobber for å skape et bedre liv for folk med funksjonsnedsettelse.

Han bor i Nittedal og er samboer med den tidligere langrennsstjernen Kristin Smigun opprinnelig fra Estland.

Hun jobber som lærer, og sammen har de barna Kristin Helen (f06) og Kristen Haakon (f111).

Tormod Kristiansen, Tove Nilsen og Roger Kristenen nevnes som dyktige langrennstrenere på Fauske, men som ung idrettsutøver var Knut Nystad spesielt god i friidrett.Lenge i USA

I 1989, etter videregående, dro både Knut og Trond Nystad i idrettstropp i militære. Året etter bar det til USA, til University of Vermont i byen Burlington i staten Vermont.

Der var flere fauskeværinger; Håvard Halvorsen og Ove Sørdahl, som begge spilte fotball og Tanja Ødegaard, som drev med friidrett.

Så skilte tvillingene lag. Knut dro til University of Denver, og fortsatte utdannelsen. Han ble trener for langrennslaget på Universitetet i Denver.

I 1996 kom Trond tilbake til Denver, og de to var trenere i lag samtidig som de fortsatte utdannelsen. Og mens Trond forlot Denver i 2012, ble Knut værende til i 2006.

Begge har bachelor i økomomi og ledelse med hovedvekt på informasjonsteknologi. Begge har også tittelen Master of business administrasjon med fokus på informasjonsteknologi.


Tøff jobb i 12 år

I 2006 kom Knut Nystad tilbake til Norge, og ble smøresjef for det norske langrennslandslaget. Han var en periode også forsknings- og utviklingssjef i Olympiatoppen, for et prosjekt som tok sikte på å gi Norge fordeler i langrenn.

Før denne tid hadde han vært med i smøreteamet for USA i større mesterskap. Da sa han at han smøresjef skulle han aldri bli, men lysten på å etablere seg i Norge var stor. Han takket ja.

Knut Nystad hadde da solid erfaring som smører, men han ble ikke ansatt fordi de trengte en som kunne smøre ski bedre enn andre. De trengte en leder, og en som kunne analysere situasjonen gjennom computere. God kunnskap om informasjonsteknologi kom derfor godt med. Han hadde jobben i 12 år.

Et oppslag i Nordlands Framtid fra 1989 da tvillingene dro til USA.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page