top of page

Startet lokalavis på Fauske

Seks år før Saltenposten så dagens lys, gikk Trond Michalsen i gang med å lage lokalavis for Indre Salten. Avisa het Salten og kom første gang ut høsten 1989. Etter noen måneders drift var de slutt.

- Jeg hadde altfor lite penger til et så stort prosjekt, sier Trond Michalsen (f60) i 2023, over 30 år etterpå.

Nordlands Framtid noen måneder før den nye avisen kom ut.


Trond Michalsen hadde kjæreste og et barn i Bodø samtidig som han jobbet i Andøyposten på Andenes. Andøyposten var en lokalavis som gikk godt, og han mente det samme måtte være mulig i Indre Salten.

En studietur til Lofot-tidende på Leknes forsterket optimismen. Han lånte penger, fikk kona, en medarbeider fra Fauske, og noen frilansere med seg. Den nye og spennende avisbedriften etablerte seg på Arkaden.


Falt 500 meter

- Jeg var egentlig eneste faste journalist. Å kombinere det med å lede bedriften og få alle tekniske forhold til å fungere, det var ikke enkelt i starten av dataalderen. Det måtte jobbes både kvelder, netter og helger.

- Vi laget en del gode artikler, men også noen som ikke var så bra, sier Trond Michalsen når vi ringer han i januar 2023. Han nevner et eksempel han husker.

- Jeg var med en gjeng fra Sortland på klatring i Mørsvikbotn. Mens klatrerne hadde sikringsutstyr i hendene, hadde jeg kamera. En av klatrerne dels datt, dels gled 500 meter ned. Det endte med flere beinbrudd, men han overlevede. Etterpå intervjuet jeg han på sykehuset. Det ble en artikkel som Dagbladet brukte to sider på.


Over fartsgrensen

Avisen ble trykket i Nordlands Framtids trykkeri. Sidene ble laget på Fauske og måtte kjøres til Bodø.

- De hadde sine tydelige frister og ettersom saken nå er foreldet, kan jeg si at det var et par ganger det gikk litt over fartsgrensen.

Trond Michalsen sier at mange annonsører ga uttrykk for at den nye avisen trengtes. Han sier at mange var med uten å bruke de store pengene på det nye prosjektet.

- Jeg hadde et bra forhold til de lokale bedriftene, et godt samarbeid med ordfører Andreas Moan. Konkursen førte ikke til at jeg har dårlig samvittighet eller dårlig forhold til folk.

Det var heller ingen stor konkurs. Den gikk mest ut over meg personlig. Det var ikke mange som tapte mye penger, men jeg nå beklage til de som kjøpte langtidsabonnement, sier han.


Sjakk mot Rune

- Hvorfor gikk det galt.

- Det var rett og slett ikke nok penger i systemet, sier Trond Michalsen, som er en habil sjakkspiller. Han var med i Bodø sjakklubb og husker godt at han spilte mot Rune Borøy, og slo han flere ganger.

- Jeg var vel likedan som avisgründer som jeg er som sjakkspiller. Jeg går veldig offensivt ut, så offensivt ut at jeg taper på det. Jeg burde planlegge bedre. Avisprosjektet burde vært forberedt bedre.

Kostnadene ble for store i forhold til utgiftene. Samtidig er det jo vanlig å gå med underskudd i starten. Og da vi gikk konkurs, var vi ikke så langt unna å kunne drive videre. Vi manglet kanskje 100-200.000 for å komme over kneika, sier Trond Michalsen.

Trond Michalsen i 2022.


Etter tiden på Fauske har han jobbet som informasjonskonsulent i Norges bygdeungdomslag, han har vært daglig leder i Næring i nord, jobbet i tv-aksjonen og og en periode var han tilbake i Andøyposten.

Han har også jobbet på en gård i Gvarv i Telemark og han har vært sauegjeter i Vågå i Gudbrandsdalen. I 2023 bor pensjonist Trond Michalsen i Rjukan i Telemark.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page