top of page

Sjønstå Folkets Hus

Ærverdige Sjønstå Folkets Hus er pusset opp og tatt vare på sånn at det fremstår som et av de de fineste forsamlingshusene i distriktet.

Foreningen Sjønstå Folkets Hus holder åpen kafe med møsbrømlefse hver søndag fra 20. juni og ut august. Kafeen er godt besøkt, og hver ei krone i overskudd går til å ta vare på det gamle bygget.


Økonomiansvarlig Eva Hugaas viser frem Sjønstå Folkets Hus.


Sulitjelma musikkorps og Tveråmoskogen hytteforening, for hytteiere i samme område, arrngerer til egen inntekt, én søndag hver i løpet av året. I tillegg til alle søndagene er det arrangement på Sjønstå St.Hansaften og den dagen Fjellmarsjen arrangeres.

Huset leies også ut til alle mulige slags tilstelninger, inkludert bryllup og jubileer.

Disse traff vi på dugnad med lefseservering i 2020. Fra venstre Siv Lillian Johansen, Tove Uglem, Grethe Haraldsen, Inga Baadstrand, Kjell Sture Hugaas og Eva Hugaas.

Foto: Stig Bjørnar Karlsen


Folkets Hus ble bygd i 1936, og det var under en bursdagsfeiring på huset i 1994 at ideen kom om å starte en kafé til inntekt for bygget. Ove Dag Nilsen og Hallgrim Hansen, som begge er gått bort, var blant de ivrigste i mange år.

Dugnadsånd i Foreningen Sjønstå Folkets Hus har gjort det til et attraktivt forsamlingslokale.


Det bodde 300 mennesker på det meste på Sjønstå, som også hadde skole. Sjønstå var knutepunktet i forbindelsen mellom Sulitjelma og resten av verden. Malmen ble skipet på Sjønstå, og der var også overgangen mellom jernbane og båt for de reisende.

I 1956 ble jernbanen mellom Sulitjelma og Sjønstå forlenget til Finneid. Kort tid etter var Sjønstå avfolket, men husene er bevart, også forsamlingshuset.

Kilde: Eva Fjeld Hugaas

Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page