Rød telefonkiosk

Før mobiltelefonens tid var det mange røde telefonkiosker rundt omkring. Denne kan du fortsatt finne, og den ser nesten ut som den er ny.


På Løkås i Valnesfjord står det en rød telefonkiosk.


Ut fra samtaler med tilfeldige folk som vokste opp på den tiden, har jeg kommet frem til at det sto en telefonkiosk å Shell, omtrent der elbil-ladingen er. Det sto én nedenfor hotellet, én ved innkjøringen til Teletunet, én i seljeveien i Hauan og en midt mellom jernbanekrysset og jernbanen. Det var helt sikkert flere. I tillegg var det flere myntapparater på sentrale steder innendørs.

Den siste røde telefonkiosken Fauskegata sto på nedre torg. Og da dette området av torget ble restaurert på 90-tallet, var det snakk om at den røde boksen skulle tas ned og settes tilbake som et minne i sentrum. Det skjedde aldri.

Men én slik rød telefonkiosk, kanskje den samme som sto på torget, lå i mange år henslengt på bakken i området ved Televerkets bygg/Losjebygget.

Jens Martin Løkås og Raymond Hansen tok vare på den i 2015, bygde sokkel og plasserte den på tunet på gården til Jens Martin Løkås i Valnesfjord.

- Den var rasert da vi fant den. Vi sveiste tak, skiftet glass oppe og pleksiglass nede, vi malte opp hele kiosken og vi fikk tak i nytt myntapparat. Fortsatt mangler vi telefonkatalogholder, sier Jens Martin Løkås.

Tekst: Stig Bjørnar Karlsen

Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen