top of page

Rød telefonkiosk

Før mobiltelefonens tid var det mange røde telefonkiosker rundt omkring. Denne kan du fortsatt finne, og den ser nesten ut som den er ny.


På Løkås i Valnesfjord står det en rød telefonkiosk.


Ut fra samtaler med tilfeldige folk som vokste opp på den tiden, har jeg kommet frem til at det sto en telefonkiosk å Shell, omtrent der elbil-ladingen er. Det sto én nedenfor hotellet, én ved innkjøringen til Teletunet, én i seljeveien i Hauan og en midt mellom jernbanekrysset og jernbanen. Det var helt sikkert flere. I tillegg var det flere myntapparater på sentrale steder innendørs.

Den siste røde telefonkiosken Fauskegata sto på nedre torg. Og da dette området av torget ble restaurert på 90-tallet, var det snakk om at den røde boksen skulle tas ned og settes tilbake som et minne i sentrum. Det skjedde aldri.

Men én slik rød telefonkiosk, kanskje den samme som sto på torget, lå i mange år henslengt på bakken i området ved Televerkets bygg/Losjebygget.

Jens Martin Løkås og Raymond Hansen tok vare på den i 2015, bygde sokkel og plasserte den på tunet på gården til Jens Martin Løkås i Valnesfjord.

- Den var rasert da vi fant den. Vi sveiste tak, skiftet glass oppe og pleksiglass nede, vi malte opp hele kiosken og vi fikk tak i nytt myntapparat. Fortsatt mangler vi telefonkatalogholder, sier Jens Martin Løkås.

Tekst: Stig Bjørnar Karlsen

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page