top of page

Parkeringsordningen

Det er 580 avgiftsbelagte parkeringsplasser i Fauske sentrum. Cirka 300 av dem ligger under ett minutts gange til Amfisenteret. Av de med 2-5 minutters gange til Amfi ligger 100 ved samfunnshuset (2-3) og de fleste øvrige vestover Sjøgata (2-5 min).

Det koster 28 kroner timen å parkere på disse plassene plasser på Fauske. Ved samfunnshuset og ved NAV-bygget kan du parkere hele dagen for 50 kroner, hvis du parkerer før kl 10.

I 2021 ble det også betaltparkering på de 70 parkeringsplassene ved Helsetunet.

Årskort, som gir fri parkering koster 5500 kroner. Lørdager er det gratis parkering. I Storgata er maks parkeringstid en time. Alle andre steder kan du stå så lenge du vil.

I Fauske sentrum er det 25 handicapplasser, 15 av dem nært Amfi i Sjøgata. I hele Storgata er det bare én handicapplass.

Bota er 600 kroner

Hvis parkeringsvakten (offisielt heter det trafikkbetjent) oppdager at du ikke har betalt eller at tida er gått ut, får du bot (formelt heter det gebyr) på 600 kroner. Hvis du parkerer feil, for eksempel på handicapplass eller har et hjul på fortauet, er boten 900 kroner. Alle tall pr 2021.

Ved jernbanestasjonen koster det 40 kroner døgnet å parkere på langtidsparkeringen (mot Hauan). Der er det 30 plasser. Ved kafeen er det 13 plasser med tidsbegrenset gratis parkering for kafeens gjester.


Resten av området er 50 plasser forbeholdt togreisende, som får parkeringsbevis ved å kjøpe billett.

Utfartssteder

I tillegg ble det fra og med vinteren 20/21 innført 100 kroner døgnet i parkeringsgebyr på utfartsstedene Sulitjelma (Daja, Kjelvannskrysset, Skihytta og Jakobsbakken) og Valnesfjord (Kvalhornet og Fridalen). Årskort på disse stedene koster 1300 kroner. Senere ble prisene redusert.

Parkeringsautomaten for Sulitjelma står ved Coop. I Valnesfjord står den ved legekontoret på Strømsnes, over veien fra Coop. Det går an å bruke Easy Park alle steder.

Det er Elisabeth Grønås (f77) som gir oss opplysningene. Hun har jobbet som trafikkbetjent (også kalt parkeringsvakt) siden 2011, og er en av to i Fauske som har denne jobben. Hun ønsker ikke å gi opplysninger om hvilke skiftordninger parkeringsvaktene praktiserer.

Millionbutikk

I 2020 tjente Fauske kommune 1,2 millioner kroner på parkering. De tok inn 3,4 millioner kroner. Av dette 531 gebyrer á 600 kroner (betalt parkering) og 56 gebyrer á 900 kroner (feilparkering). Til sammen utgjorde gebyrene 369.000 kroner i 2020. Utgiftene til parkeringsordningen samme år var 2,2 millioner kroner.

I budsjettet for 2021 ble det beregnet et overskudd på nesten 2 millioner kroner. Det ble lagt opp til en inntekt på 5,45 millioner kroner og en utgift på 3,5 millioner kroner. Økningen av både inntekt og utgift skyldes etablering av betaltparkering i utfartsområdene.

Høsten 1986 ble det innført betalt-parkering i Fauske sentrum. Utklippet er fra Nordlands Framtid.



Argumentene for parkometre og parkeringslapper i en artikkel i Nordlands Framtid i 1985


Artikkel i Nordlands Framtid om da parkeringslappen var i ferd med å bli historie.


Du kjøpte lappen for en femmer, og stakk hull på rett plas idet du parkerte. Da kunne parkeringsvaktene at du hadde betalt for parkeringen.


Kilder: Trafikkbetjent Elisabeth Grønås, Per Håkon Hansen, som er enhetsleder for den avdelingen parkering ligger under, og Vegvesenets parkeringsregister.

Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page