Meieriet på Fauske hadde på det meste rundt 60 ansatte. Mest kjent var de for iskremproduksjon som også ga ekstra god melkepris for bøndene. Meieriet hadde også kafeen «Melkebaren», spesielt kjent for å servere rømmegrøt rett fra fabrikken.
Bygget som var et meieri, i dag noe endret.
Meieriet kom til 1923, men iskremproduksjonen startet i 1957 med Ragner Løberg som meieribestyrer. Tormod Kristiansen kom til Fauske i 1963, og ble meieribestyrer i 1980.
Det ble produsert rundt 1 million småis på Fauske hvert år, til Diplom-Is. Kroneis (som kostet ei krone), Gullpinne og Pin-up var de mest kjente. Fauske var en av 18 fabrikker hos Norges største iskrembedrift.
Rømmegrøt
De produserte is til det norske markedet, og etter hvert begynte de også å produsere rømmegrøt til hele landet. Det var en av grunnene til at meieribestyrer Tormod Kristiansen i 1989 fikk Fauske kommunes næringspris.
Tidligere meieribestyrer Tormod Kristiansen.
Både meieriet og iskremfabrikken ble innhentet av sentralisering og stordrift. Iskremproduksjonen ble lagt ned i 1992, og meieriet i 1993. Jan Sture Olsen var den siste meieribestyreren.
Nordlands Framtids artikkel da det lå an til endelig vedtak om nedleggelse.
I 2020 er Harstad og Sandnessjøen de to nærmeste meieriene. Og Diplom-is har én fabrikk igjen i Norge. Den ligger på Gjelleråsen på grensen mellom Oslo og Nittedal.
Fryselager
Tormod Kristiansen ble headhuntet til denne fabrikken, som var Norges største og den gang en av åtte i Diplom-Is. I mars 1991 flyttet han sørover. Med hytte i Sulitjelma, og både barn og barnebarn på Fauske og i Bodø, er han ofte på hjemtraktene.
I denne artikkelen i Nordlands Framtid fra 1994 fortelte Trmod Kristiansen litt om iskrem og meieri på Fauske.
Iskrem ble fortsatt en del av Fauskes historie, for lageret i Marmorveien ble beholdt. Det ble lagt ned ved utgangen av 2012.
I 2014 arrangerte slektshistorielaget et møte om meieriets historie. Tormod Kristiansen holdt foredrag, og møte hadde nesten 100 deltagere.
Kilder: Tormod Kristiansen, Arild Bjørnbakks artikkel i Saltenposten i 2014 fra slektshistorielagets meierimøte på Fauske.
Comments