top of page

Maler kunst på Samvirkelaget

Hun ble håndplukket til Nordnorsken. På Nansenskolen ble hun plukket ut til å få et bilde på Norsk Folkemuseum i Oslo. Hun har hatt egne utstillinger. Hun har holdt kurs i maling og tegning, og hun har lært opp alt fra barn på skolen til de som vil perfeksjonere seg.

Brith May Kvitblik i sitt atelier på det nedlagte samvirkelaget hjemme i Kvitblik.


Hun har selv gått i lære hos noen av de fremste i landet. I sitt ganske store hus har hun et stort og innholdsrikt atelier. Huset er fylt med kunst.

Men kunstner, det har hun ikke lyst å kalle seg, Brith May Kvitblik (f52). I respekt for profesjonelle kunstnere. Livskunstner kan hun heller være med på. Fordi hun er interessert i mange ting, og fordi hun ser kunsten i sammenheng med mye annet i livet.

Tre damer i Brith Mays familie venter på at far og ektemann skal komme hjem fra Lofoten. Det pryder badveggen.


Hun har studert sosiologi, filosofi, pedagogikk, media, kunst og håndverk og kunsthistorie, Hun er utdannet spesialpedagog og har jobbet mye med unger i skolen og i psykiatrien. Hun har jobbet på sykehjem og vært servitør på Fauske Hotell. Kontor og butikk har hun også vært innom.

- For barn med spesielle behov, for eksempel autister, kan kunsten være svært verdifull. Kanskje særlig for de som ikke har språk. Da kan former og farger hjelpe til å skape forståelse.

Hun har ikke hatt egen utstilling siden rundt år 2000. Men den ga mersmak. I et velegnet lokale, Rødbrakka på Bygdetunet, opplevde hun både godt besøk og at mange bilder ble solgt.

I TAKET. Sånn ser det ut i taket på soverommet hjemme hos Brith May Kvitblik.

Huset er den nedlagte Samvirkelagsfilialen på Kvitblik, der far og bestefar kommer fra. Der har hun bodd siden 1997. For noen år siden laget Brith May Kvitblik atelier i en del av første etasje.

Men noen av bildene er ikke til salgs. De er ikke engang mulig å selge. Det gjelder veggmaleriene på de to badene og maleriet i taket på soverommet.


Teksten over er et utdrag av Stig Bjørnar Karlsens intervju i Saltenposten i desember 2020. Bildene er fra samme artikkel.댓글


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page