top of page

Jordmora pantet huset for Fauskes første sykebil

Gyda Gulstad tok imot over 2000 barn som jordmor. Hun hadde vakt døgnet rundt året rundt, og hun reiste strabasiøse turer rundt hele distriktet. Å kjøre drosje over isen, og rykke ut med dressin er to eksempler. Og det var hun som skaffet Fauskes første sykebil, med pant i huset.

Gyda Gulstad 96 år gammel.


Gyda Jeanne Steigen er født 28. august 1919 på Jakobsbakken. Hun gikk barnepleien på Røkland, og i 1938 dro hun til Bergen på jordmorskolen. Hun tok sertifikat før krigen. Den gang var det svært uvanlig for kvinner.

Gyda Jeanne Steigen, som hun het den gang, er på dette bildet rundt 25 år gammel.


Hun jobbet på kvinneklinikken i Oslo, og under krigen havnet i tyskerne fangenskap på Grini, beskyldt for å ha distribuert illegale aviser. Etter tre uker fant tyskerne ut at jordmora kunne gjøre bedre nytte for seg utenfor fangeleiren.


Sønnen Jørgen har tatt vare på jordmorkofferten med stetoskop og sakser.


I 1948 ble hun distriktsjordmor. Samme år giftet hun seg med Karl Gulstad. Sammen fikk de barna Lene (f51), Nina (f53) og Jørgen (f61).

I 1948 ble hun også nestformann i det nystartede Fauske Røde Kors. Året etter ble hun formann i hjelpekorpset. I 53-56 og 63-70 var hun tilbake som leder i Fauske Røde Kors. Hun hadde hele tiden sentrale verv, og i 1996 fikk hun Norges Røde Kors’ fortjenestemedalje. De siste årene var hun særlig aktiv i Røde Kors barnehjelpen.


Gyda Gulstad på 90-årsdagen.


I 1956 skaffet Røde Kors Fauskes første sykebil, en 53-modell Chevrolet. Gyda og Karl Gulstad satte huset i pant for å få det til.

Gyda Gulstad var aktiv turner og reiste rundt på gymnastrada, hun var også instruktør for turndamer. De siste årene var hun en av lederne for seniordansen på Fauske.

Hederskvinnen Gyda Gulstad døde 15. august 2016, noen dager før sin 97-årsdag.


Kilder: Lene Gulstad, Jørgen Gulstad, Røde Kors’ jubileumshefte 1948-2008 skrevet av Frøydis Einset.

Comentários


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page