top of page

Ingeniørfellesskapet på Rødskola

I 1988 ble det etablert et ingeniør-miljø på Rødskola, Storgata 39, i krysset Nyveien/Riksvei 80.

Etter at en drosje ikke fant fram, lagde de det som trolig er ett av Norges største husnummerskilt, med 1,22 meter høye tall.

Tre av ingenørene samlet i 2023. Fra venstre Jon Olav Gjerskvål (77), VVS, Asbjørn Nygård (73), byggeprosjekter og Alf Harry Restad (70), elektro.


I 1992 var de fem i ingeniørfellesskapet til sammen Fauskes tredje største skatteyter etter SKS og Sulitjelma Gruber var større.

Den gode inntjeningen gjorde at de fikk kjøpe bygget i 1993, der kommunen hadde tenkt å huse musikkskolen.

Artikkel fra 1995 i Nordlands Framtid om ingeniørfellsskapet.

Tre av ingeniørene som var med fra starten i 1988, og bor i 2023 fortsatt på Fauske. Jon Olav Gjerskvål (77), VVS, Asbjørn Nygård (73), byggeprosjekter og Alf Harry Restad (70), elektro.

Etter ca to år kom også takstmann Arnt Stemland med. Han døde i drukningsulykke i 1995.

Med fellesskapet kortere eller lengre tid var også arkitekt Odd Aanesen, bygningsingeniør Hans Kristian Ellingsen, takstingeniør Knut Hævaker, elektroingeniør Anders Jensen med.

Det samme var Alf Kristian Fjelldal, som var rådgivende ingeniør i maskinteknikk og produktdesign. Blant annet laget han brukermanualer. Han var også kjent som oppfinner.

Flere av ingeniøren hadde store oppdrag for store bedrifter som Nexans og Elkem.

Blant prosjektene de sto bak, hver for seg eller sammen er det kommunale administrasjonsbygget, Fauske Svømmehall, Strandpromenaden og Focussenteret, senere Amfi.

Jon Olav Gjerskvål har vært med på ingeniørfellesskapet fra starten. 77-åringen er 2023 fortsatt aktiv VVS-ingeniør og bedriftsøkonom.


Jon Olav Gjerskvål er i 2023 fremdeles aktiv, 77 år gammel, og i mars 2023 har han fortsatt kontor i Rødskola.

Ingeniørene eide halve Rødskola fram til 2021. Da ble hele bygget solgt til Per Gunnar Hansen, som har planer om å bygge det om til leiligheter.

Fra venstre Jon Olav Gjerskvål, Asbjørn Nygård og Alf Harry Restad tilbake på pauserommet, det sosiale samlingsstedet da de var flere i ingeniørfellsskapet.


Det er mange på Fauske som har et forhold til Rødskola fra lenge før ingeniørfellesskapet kom dit. For Asbjørn Nygård var det spesielt å flytte inn i det store røde bygget. Han hadde gymnastikk der i 7.klassen, og han gikk både realskolen og gymnaset på Rødskola. I 1968 var han i det siste gymnaskullet der.

20 år senere fikk han kontor i sitt gamle klasserom. Det første som ble gjort etter innflytting, var å fjerne den store grønne tavla og podiet for katetret.

Commentaires


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page