Håndverksbua ligger midt mellom, og er godt synlig, fra både Riksvei 80 og Strømsnes sentrum i Valnesfjord.
Det tidligere bolighuset er lokalet der de rundt 30 medlemmene av Valnesfjord hobby- og husflidslaug stiller ut og selger sine produkter.
Heidi Myrvoll er leder for Valnesfjord hobby- og husflidslaug.
Foto: Stig Bjørnar Karlsen
Særlig kjent er bua for den koselige atmosfæren, blant annet med et kjøkken møblert og med kopper og kar ikke ulikt det mange eldre mennesker er vokst opp med.
Da statsminister Erna Solberg gjestet Håndverksbua i forbindelse med julegrantenning på Strømsnes i november 2016, sa hun da hun kom inn i kjøkkenet: «Som å komme på min mormors kjøkken». Etter det ble skiltet «Mormors kjøkken» satt på kjøkkendøra.
Det er ikke mange i Salten som har opplevd å bi presentert på et populært japansk tv-program.
Og i 2018 hadde de besøk av et japansk tv-team. En av landets mest profilerte tv-programledere brakte Håndverksbua ut til 3 millioner japanske tv-seere.
Strikkeprodukter, keramikk, smykker, honning, såpe, oppskriftsbøker, kunst og lappeteknikk er blant produktene i bua, der det selvsagt også serveres kaffe og kaker. På loftet er det antikk, bøker og klær, og i uthuset et stort loppemarked.
- Vi har mye forskjellig å by på, men for oss gjør det ekstra godt når folk sier at det gjør godt i hjertet å komme hit, at her er koselig, og at kjenner igjen kopper og annet fra sin oppvekst.
Vår visjon er at gjestene skal oppleve en stemning som gjør at de vil komme tilbake, sier Heidi Myrvoll, som er leder av Valnesfjord hobby og husflidslaug.
Håndverksbua har åpent hver lørdag 11-15 og noen søndager mot jul. Det er Fauske kommune eier huset, men husflidslauget har brukt det siden 2002 og blant annet restaurert taket som hadde lekkasje, et stort arbeid.
Valnesfjord hobby- og husflidslaug har to store arrangement hvert år. Det ene er Bygdedagan med gjenbruksmarked. Det andre er julemarked som foregår i Fellesheimen.
Håndverksbua ruver på Strømsnes.
I alle år frem til siste "Kulturdagan" i 2015 var Husflidslauget en bærebjelke i arrangementet. Her en artikkel fra Nordlands Framtid i 1994.
Comments