top of page

Gussmund Olaussen frå Me’ås

Første opptreden var på et førjulsshow i 2000. Det var kjent at Espen Melvik ville slutte å opptre med figuren «Jendor Olaussen frå Me’ås».

På tur over Saltfjellet, hjem fra håndverkeroppdrag, fikk Raymond Hansen (f68) ideen om å skape figuren Gussmund Olaussen, sønnen til Jendor. Han ringte Espen, som ble glad for intitiativet.

Gussmund ble umiddelbar suksess foran en fullsatt idrettshall. Etter det kom han stadig tilbake med sine mer eller mindre velfunderte samfunnsbetraktninger og småfrekke dikt. Han fremstår også med et noe avslappet forhold til lover og regler, særlig innenfor jakt og brennevinsproduksjon.

Bauta-akevitt

Tilleggsnæringer kaller han det. Blant annet har han laget et eksklusivt produkt, bauta-akevitt. Den er produsert på Me’ås og fraktet rundt bautaen i Fauske sentrum i Gussmunds mopedveske.

Gussmund står ofte alene på scenen, og har opptrådt både på lokale arrangement, men også med enkeltopptredener for bedrifter. Da har han gjerne et visst skråblikk på bedriften eller gruppen personer han opptrer for.

Eget show

I 2016, 2017 og 2018 hadde han eget show i Fauske kino, sammen med Eirin Edvardsen, Tor Ove Karlsen, Bjørn Skoglund og Frode Aronsen.

Noen tror kanskje at Raymond Hansen har hentet inspirasjon til figuren hos Arthus Arntzens Oluf, men selv nevner Raymond Hansen mer Tromsø-komikeren Finn Arve Sørbø som en inspirasjonskilde.

Mannen bak Gussmund Olaussen, Raymond Hansen, er en allsidig kulturpersonlighet. Mer om det i en egen artikkel på www.altomfauske.noComments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page