top of page

Fylkesvaraordfører, forsker, forfatter og forkynner

Linda Helén Haukland, født Linda Helén Wollbakk 8. november 1971, er førstelektoren i samfunnsfag ved Nord Universitetet som ble fylkesråd for plan og næring, og senere fylkesvaraordfører. Hun representerer Kristelig Folkeparti.

Hun kom overraskende inn i jobben sm fylkesråd 24. februar 2020 da Ingelin Noresjø ble statssekretær. Linda Helén Haukland hadde erfaring fra ungdomspolitikken og Bodø bystyre da hun ble fylkesråd.

Frem til valget i 2023 samarbeider Linda Haukland og KrF med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Etter valget med de borgerlige, og hun ble varaordfører.

Hun har Ex Phil fra NTNU, mellomfag statsvitenskap på Universitetet i Oslo, master i historie, PPU og doktorgrad i sosiologi fra Nord Universitet.

Linda er nest eldst av Ester og Odd Wollbakks fire døtre. Hun bodde på Fauske fra hun var fem år til hun var ferdig med videregående, og giftet seg med Anders Haukland i 1990. De bor på Tverlandet, og har barna Edel-Marie (f97), Mathias André (f99) og Hannah Victoria (f04).

Etter naturfaglinja på videregående skole gikk hun på bibelskole og jobbet som hjemmehjelp i Sverige før hun var journalist på Oppdal. I 1997 flyttet hun til Bodø og var med og startet Bykirka, som nå også inkluderer Bykirka Fauske, tidligere Betania.

Linda Helén Hauklands mor, Ester Wollbakk, var lenge fulltids fylkespolitiker for KrF. Hun var også vararepresentant til Stortinget, og er æresmedlem i partiet. Og Lindas datter, Edel-Marie, har vært leder i Kristelig Folkepartis ungdom siden 2019.


To saker som spesielt engasjerer henne i Fauske kommune som fylkesråd, er å få Sjunkhatten folkehøgskole prioritert og ny gruvedrift i Sulitjelma.

Linda Helén Haukland har forsket på høyere utdanning fra 60-tallet fram til 2018, om hverdagslivet under 2. verdenskrig i Bodø, og om Hans Nielsen Hauge og den haugianske bevegelsen.

I tillegg til å være fylkespolitiker, forsker og forfatter, er Linda Haukland en mye brukt foredragsholder og forkynner. Hun er fast skribent i andaktsspalten i Vårt Land.


Linda Helén Haukland har gitt ut disse bøkene:

Hverdag ruinenene. Bodø 1940-1945 (Orkana Akademisk)

Nye høyder. Framveksten av Universitetet i Nordland (Orkana Akademisk, tilgjengelig online her: OA: Nye høyder Framveksten av Universitetet i Nordland – Orkana Forlag),

Lærerutdanninga på Nesna 1918-2018 (Museumsforlaget)

Hverdagslys. Andakter fra kjøkkenbenken (Lunde forlag – utsolgt).

Våren 2021 kommer hun ut med boka Høyere utdanning i tre dimensjoner (Orkana Akademisk, OA, engelsk og norsk utgave.

Høsten 2021 kommer hun ut med en ny helårs andaktsbok på Lunde forlag med tittelen Vandringslys.
Comments


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page