top of page

Filmen om Sulisopprøret

Opprøret i Sulitjelma nådde sitt høydepunkt da arbeiderne organiserte seg på det kjente møtet på isen i 1907. Det regnes som starten på den nordiske velferdsmodellen.

Nå lages det film om opprøret. Filmen heter Sulis. Arbeidet ledes av Tom Vidar Karlsen i selskapet Storyline Nor. Regissør er Nils Gaup, som regisserte Oscar- nominerte Veiviseren og storfilmen Birkebeinerne i 2016.

Sterke navn

Manusforfatter er Christopher Grøndahl, som har skrevet manus for kjente filmer som Villmark, Nokas, Narvik og Børning.

Skuespillerne i hovedroller er Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Kristoffer Sagmo Aaberg. Hoff spiller kniv-Aksel fra Hanka-gjengen.

Høsten 2023

Det har vært jobbet lenge for å få realisert filmen, men i løpet av 2020 falt mye på plass. Opptakene startet i november 2021. Filmen er spilt inn på filmcamp i Målselv, i gruvene på Røros, i Riga og i Sulitjelma der en rekke lokale statister har vært med. Filmen ble ferdig innspilt 31. mai 2022. Premieren ble satt til 2023, etter planen rundt påsketider. Senere ble det utsatt til høsten. Ifølge Avisa Nordland er premieredatoen satt til 6. oktober 2023. Før den tid blir det verdenspremiere i Sulitjelma.

Viktig historie

Sulis er historien om undertrykkingen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Den tar for seg faktiske hendelser på Norges da nest største arbeidsplass. Gruveselskapet hadde all makt og arbeidernes slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene.

Sulis skal bli en episk og kraftfull film. Når kapitalistens grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten for represalier. De samles i felles front og når fram.


Kilder: Storylines pressepresentasjon av filmprosjektet, Tom Vidar Karlsen, artikler i Saltenposten av Arild Bjørnbakk og Espen Johansen.Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page