top of page

Filmen om Sulisopprøret

Opprøret i Sulitjelma nådde sitt høydepunkt da arbeiderne organiserte seg på det kjente møtet på isen i 1907. Det regnes som starten på den nordiske velferdsmodellen.

Filmen hadde førpremiere i Sulitjelma 15. september 2023, og ble vist på Fauske samme helg. Etter premieren i Oslo og resten av landet 6. oktober, fikk filmen strålende kritikker.

Filmmagasinet skrev 9. oktober at filmen hadde 50.000 seere i åpningshelga, og gikk rett til topps i antall besøkende. Det ble årets beste norske åpningshelg for et voksent publikum.

Arbeidet med Sulis 1907 ble ledet av Tom Vidar Karlsen i selskapet Storyline Nor. Regissør er Nils Gaup, som regisserte Oscar- nominerte Veiviseren og storfilmen Birkebeinerne i 2016.

Sterke navn

Manusforfatter er Christopher Grøndahl, som har skrevet manus for kjente filmer som Villmark, Nokas, Narvik og Børning.

Skuespillerne i fremtredende oller er blant andre Stig Henrik Hoff, Rune Temte, Simon Berger, Alexandra Gjerpen Mads Sjøgård Pettersen og Kristoffer Sagmo Aaberg.

Høsten 2023

Det har vært jobbet lenge for å få realisert filmen, men i løpet av 2020 falt mye på plass. Opptakene startet i november 2021. Filmen er spilt inn på filmcamp i Målselv, i gruvene på Røros, i Riga og i Sulitjelma der en rekke lokale statister har vært med. Filmen ble ferdig innspilt 31. mai 2022. Premieren ble satt til 2023, etter planen rundt påsketider. Senere ble det utsatt til høsten. Så ble premieren satt til 6. oktober 2023, med verdenspremiere i Sulitjelma før den tid.

Viktig historie

Sulis 1907 er historien om undertrykkingen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Den tar for seg faktiske hendelser på Norges da nest største arbeidsplass. Gruveselskapet hadde all makt og arbeidernes slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene.

Sulis 1907 skal bli en episk og kraftfull film. Når kapitalistens grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten for represalier. De samles i felles front og når fram, sa Tom Vidar Karlsen mens innspillingen pågikk.


Kilder: Storylines pressepresentasjon av filmprosjektet, Tom Vidar Karlsen, artikler i Saltenposten av Arild Bjørnbakk og Espen Johansen, artikleri Avisa Nordland, blant annet om premieredato.Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page