Filmen om Sulisopprøret

Opprøret i Sulitjelma nådde sitt høydepunkt da arbeiderne organiserte seg på det kjente møtet på isen i 1907. Det regnes som starten på den nordiske velferdsmodellen.

Nå lages det film om opprøret. Filmen heter Sulis. Arbeidet ledes av Tom Vidar Karlsen i selskapet Storyline Nor. Regissør er Nils Gaup, som regisserte Oscar- nominerte Veiviseren og storfilmen Birkebeinerne i 2016.

Manusforfatter er Christopher Grøndahl, som har skrevet manus for kjente filmer som Villmark, Nokas, Narvik og Børning.

Skuespillerne i hovedroller er Stig Henrik Hoff, Alexandra Gjerpen og Kristoffer Sagmo Aaberg. Hoff spiller kniv-Aksel fra Hanka-gjengen

Det har vært jobbet lenge for å få realisert filmen, men i løpet av 2020 falt mye på plass. Opptakene startet i november 2021. Filmen er spilt inn på filmcmp i Målselv, i gruvene på Røros, i Riga og i Sulitjelma der en rekke lokale statister har vært med. Filmen ble ferdig innspilt 31. mai 2022. Premieren er satt til 2023, etter planen rundt påsketider


Sulis er historien om undertrykkingen i gruvebyen Sulitjelma på begynnelsen av 1900-tallet. Den tar for seg faktiske hendelser på Norges da nest største arbeidsplass. Gruveselskapet hadde all makt og arbeidernes slet under umenneskelige forhold i de farlige og mørke gruvene.

Sulis skal bli en episk og kraftfull film. Når kapitalistens grådighet når sitt høydepunkt i deres rovdrift på menneskene, klarer arbeiderne å trosse frykten for represalier. De samles i felles front og når fram.


Kilder: Storylines pressepresentasjon av filmprosjektet, Tom Vidar Karlsen, artikler i Saltenposten av Arild Bjørnbakk og Espen Johansen.Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen