top of page

Fra kongefamiliens reiser til generalkonsul i New York

Siden 2021 har Heidi Olufsen fra Fauske vært norsk generalkonsul i New York. Det betyr at hun er den fremste representanten for Norge i det geografiske området av USA. En generalkonsuls oppgave er å gi råd, hjelp og beskyttelse av nordmenn i USA, profilere Norges økonomiske interesser og fremme kultur- og informasjonsarbeid.

Hun leder an en rekke arrangement med fremtredende gjester fra Norge, som er på besøk hos fremtredende amerikanere.

Dronning Sonja på besøk i New York. Her sammen med Heidi Olufsen og hennes mann, Ilia Utmelidze, opprinnelig fra Georgia.

Foto: Fotograf Pontus Höök


Heidi Olufsen var med på å planlegge reiser, og hun fulgte ofte kongeparet på utenlandsturer. Det samme har hun gjort for daværende statsminister Jens Stoltenberg da hun jobbet på statsministerens kontor.

Hun har også fire år bak seg som norsk generalkonsul i St. Petersburg. Der var hun Norges fremste representant da terroren rammet i april 2017. Tidligere har hun jobbet på norske ambassader i Aserbadsjan og Bosnia Hercegovina. Begge steder var hun nestleder.

Hun har også jobbet for OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) både i London og i Georgia.


Heidi Olufsen.


Av utdannelse har hun mellomfag i russisk fra Universitetet i Tromsø, hun er siviløkonom fra Handelshøyskolen i Bergen og hun har studert internasjonal økonomi, blant annet et halvår i Spania.


Heidi Olufsen sammen med statsminister Jonas Gahr Støre og Doreen Harris, lederen for fornybarsatsningen i New York.

Foto: Fotograf Pontus Höök


Perestrojka

Heidi Olufsen gikk på videregående på Fauske da Perestrojka dominerte nyhetsbildet. Samtidig startet Nordland fylke samarbeid med Leningrad og det var russiske utvekslingsstudenter på Høgskolen i Bodø.

Her er Heidi Olufsen, som generalkonsul i St.Petersburg, på vei sammen med kolleger fra flere land for å legge ned blomster etter den grusomme terroraksjonen i 2017.


- Jeg syntes alt dette virket spennende, samtidig som jeg leste mye og var glad i språk, sa hun i et intervju med Saltenposten i 2017 om veien inn i en internasjonal karriere.

Heidi Olufsen er født 25. april 1971. sammen med sin mann fra Georgia har hun fire døtre, født 99, 03,07og 12.

Når hun er hjemme på Fauske, er hun glad i gå på tur spesielt i Sulitjelma der foreldrene, Berit og Harald Olufsen, har hytte. Kvalhornet i Valnesfjord er en annen favoritt.


Kilder: Heidi Olufsen, Store Norske Leksikon, Arild Bjørnbakks artikkel i Saltenposten i 2017.

Comentários


Satte du pris på denne og andre artikler på den åpne nettsida altomfauske.no? Vis det gjerne med å vippse noen kroner til altomfauske.no, vippsnummer  621052.
 
Tilbakemeldinger, tips, ideer, bilder: stigbk@stigbk.no eller 90 09 58 45.
 
Stig Bjørnar Karlsen

bottom of page